Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 862,8 artarak 39 bin 51 adete ulaştı. Artan elektrikli araç talebine paralel olarak şarj altyapısı da hızlı bir şekilde yaygınlaştı.
Dünya genelinde elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Türkiye'de elektrikli araç satışları yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 862,8 artarak 39 bin 51 adete ulaştı.
Tüm bu gelişmeleri gözönünde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti ve Otopark Yönetmeliği hazırladı. Yönetmeliğe göre, yeni inşa edilecek apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumu zorunlu olacak. Yönetmeliğe göre; zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yapılarda şarj ünitesinin 1 adetten az olmayacak ve otoparkın en az yüzde 5’i şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenecek.
Uzmanlara göre; apartman ve sitelerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulumu artan talebin karşılanmasında kritik rol oynuyor. Çünkü elektrikli araca sahip kişilerin kendi yaşam alanlarına kurulacak şarj üniteleri, araç şarj işlemlerinin hem daha hızlı hem de daha ekonomik yapılmasını sağlıyor.
Otopark yönetmeliğinde, yeni yapılacak olan bölge ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda da en az yüzde 10 oranında otopark yerinin ilgili standartlara göre şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi şartı aranıyor. 30 bin metrekareden büyük AVM’lerde kurulacak şarj ünitelerinden en az birinin, 70 bin metrekareden büyük AVM’lerde ise en az ikisinin hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekiyor.
İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN
SON YAZILAR